<

 

 

Maria Callas

Maria Maria Callas - eredeti néven Kalogeropoulos - 1923. december 2-án született New Yorkban, görög bevándorlók gyermekeként. 1937-ben a nehéz anyagi körülmények miatt édesanyjával visszatért Görögországba. Az Athéni Konzervatóriumban tanult Maria Trivella, majd Elvira de Hidalgo növendékeként. Kisebb szerepek után a második világháború alatt Suppe Boccaccio-jában, majd 1942-ben már Tosca-ként debütált.
Athén 1944-es felszabadítása után, illetve a polgárháború kitörése miatt 1945-ben visszatért apjához New York-ba, ahol a híres tenor, Giovanni Zenatello felfedezte tehetségét. Annak ellenére, hogy szerepajánlatokat kapott a Metropolitan Operától, Maria Callas Európába ment. 1947-ben a Veronai Arénában Gioconda szerepét énekelte, a következő évben pedig már Olaszország-szerte híressé vált olyan operák szerepeiben, mint a Turandot, az Aida és természetesen a Norma. Karrierjét a híres karmester, Tullio Serafin és későbbi férje, Giovanni Battista Menenghini egyengette. 1949-ben a Puritánokban Velencében, Rómában Wagner Valkürjében szerepelt, 1950-ben bemutatkozott a Milánói Scalában is.
1951-ben a Traviatát és A szicíliai vecsernyét énekelte Firenzében. A londoni Covent Gardenben Normaként debütált, 1952-ben a Scala évadnyitó előadásán a Macbeth című operában énekelt. Ezekkel a bemutatókkal világhírűvé vált, és az ötvenes évek elején különböző lemezszerződésekkel is elhalmozták.
1955-ben már az Egyesült Államokban is sikert sikerre halmozott, Például a Chicagói Operában a Pillangókisasszonyt énekelte, egy évre rá pedig a New York-i-i Metropolitan Operában debütált Bellini Normájában. 1959-ben, 10 évi házasság után elvált férjétől, és 9 évig tartó viszonyt kezdett a görög mágnással, Aristoteles Onassissal. (Ez a kapcsolat karrierjét is meghatározta, hiszen hangulata nagyban befolyásolta hangját. Így amikor Onassis 1968-ban feleségül vette John F. Kennedy özvegyét, Jackie Kennedyt, az énekesnő teljesen összeomlott.) A hatvanas években karrierje helyett inkább magánéletére koncentrált, de még visszatért Görögországba , ahol elénekelte a Normát. Ezen kívül szerepelt a Medeában, a Toscában Londonban, Párizsban a Zeffirelli által színre vitt Normában. 1965-ben a londoni Covent Garden színpadán lépett fel utoljára operaelőadásban, Tosca szerepét énekelve.
1969-ben kezdett el dolgozni Pier Paolo Pasolinivel, aki felkérte a Medea című film főszerepére. 1973-ban Giuseppe di Stefano-val koncertturnéra indult. Ekkor már 8 éve nem lépett fel nagy nyilvánosság előtt, így a koncertsorozatot nagy figyelem kísérte. Azonban 1974-ben, egy japán koncert után kénytelenek voltak lemondani a turnét, mivel az énekesnő hangja már nem birta a megterhelést.
Maria Callas 1977. szeptember 16-án halt meg párizsi otthonában. Hamvait kérésére az Égei-tengerben szórták szét.
Gyermekkorától kezdve alacsony, időnként kirívóan alacsony volt a vérnyomása. Gyakran szédült és fiatalon is állandóan fáradtsággal küszködött. Emellett hajlama volt a különböző – légúti és egyéb – fertőzésekre; gyakran kínozták arc- és orrmelléküreg-gyulladások. Igen erősen rövidlátó volt; kontaktlencse akkoriban még nem létezett, s ő megannyi színészileg is lenyűgöző alakítását úgy valósította meg, hogy a színpadon szinte alig látott.
Minden idők talán legnagyobb szopránja, aki tökéletesen énekelt mezzo, sőt alt szerepeket is. Csodálatos, senkihez nem hasonlítható, összetéveszthetetlen, gyönyörűséges organum.

Donizetti: Lammermoori Lucia Delibes: Lakmé - indián dal és csengettyű-ária
Bellini: Norma - Costa diva Ponchielli: Gioconda
Catalani: La Wally Verdi: A trubadur - Leonora áriája
Verdi: Traviata - Violetta áriája Verdi: Az álarcosbál - Amélia áriája
Verdi: Rigoletto - Gilda áriája Verdi: Don Carlos - Erzsébet áriája
Puccini: Tosca - Tosca imája Puccini: Pillangókisasszony
Puccini: Gianni Schicchi - Lauretta áriája Bizet: Carmen (Habanera)

 

Menühöz                      Tovább